Futuran 2/2025-numeron teemana on Tulevaisuudentutkimuksen menetelmälliset rajat ja rajanylitykset. Sen vierailevina päätoimittajina toimivat Matti Minkkinen ja Marjukka Parkkinen.

Tulevaisuudentutkimusta ja ennakointia pidetään usein vahvasti menetelmiin pohjautuvina aloina, ja vakiintuneita menetelmiä on useita alkaen skenaarioista ja delfoista. Tämän teemaumeron on tarkoitus syventyä tulevaisuudentutkimuksen ja ennakoinnin menetelmiin sekä tuoda esiin erityisesti uusia menetelmiä ja näkökulmia vakiintuneisiin menetelmiin. Lisäksi tavoitteena on avata ja käydä keskustelua siitä, mitä oikeastaan tarkoitetaan tulevaisuudentutkimuksen menetelmällä. Mikä tekee menetelmästä tulevaisuudentutkimuksen tai ennakoinnin menetelmän? Mitkä ovat keskeisiä tunnuspiirteitä, jotka erottavat varsinaiset menetelmät muista työkaluista?

Kutsumme mukaan kirjoittajia, jotka tarkastelevat tulevaisuudentutkimuksen ja ennakoinnin menetelmiä eri näkökulmista.

Erityisen tervetulleita ovat menetelmiä analyyttisesti ja kriittisesti pohtivat kirjoitukset, jotka pohtivat menetelmiä tiettyä organisaatiota tai yksittäistä ennakointiprosessia laajemmin. Tällaisia näkökulmia voivat olla esimerkiksi uusien menetelmien kehittäminen, olemassa olevien menetelmien kriittinen tarkastelu tai menetelmien tieteellisyyden pohdinta. Kirjoitukset voivat käsitellä menetelmiä yleisellä tasolla tai syventyä johonkin rajatumpaan menetelmään tai menetelmäperheeseen.

Mahdollisia aiheita ovat esimerkiksi:

  • Uudet lähestymistavat ja menetelmät tulevaisuudentutkimuksessa
  • Tulevaisuudentutkimuksen erilaiset paradigmat ja menetelmäperheet
  • Laskennallisten ja dataan sekä tekoälyyn perustuvien menetelmien mahdollisuudet ja haasteet
  • Osallistavien menetelmien merkitys nykyhetkessä ja tulevaisuudessa
  • Tulevaisuudentutkimuksen menetelmien historia ja kehityssuunnat
  • Tulevaisuudentutkimuksen ja ennakoinnin menetelmien erityisyys verrattuna muiden alojen menetelmiin
  • Tulevaisuudentutkimuksen ja ennakoinnin menetelmien soveltaminen muilla aloilla ja muiden alojen menetelmien soveltaminen tulevaisuudentutkimuksessa
  • Haasteet ja toimintatavat menetelmien soveltamisessa käytännön ennakointityöhön
  • Menetelmien arvioinnin ja jatkuvan kehittämisen työkalut
  • Menetelmien (tieteen)filosofinen pohja
  • Menetelmiin liittyvät eettiset kysymykset

Futura on kunnianhimoisesti monitieteisiä ja -näkökulmaisia tulevaisuuskeskusteluja edistävä tiedelehti. Futurassa julkaistaan niin vertaisarvioitavia artikkeleita, vertaisarvioimattomia artikkeleita, katsauksia, kirja-arvosteluja, puheenvuoroja kuin muita vapaamuotoisempia kirjoituksia. Kirjoitusten tulee olla vahvasti tulevaisuudentutkimukseen ja ennakointiin kytkeytyviä ja siksi kirjoituksissa tulisi käyttää tulevaisuudentutkimuksen lähteitä. Kirjoitusohjeet: <linkki päivitetään pian>.

Tarvittaessa ota yhteyttä: matti.minkkinen@utu.fi. Tähän numeroon 2/2025 ehdotettavat abstraktit tulee lähettää sähköpostilla (matti.minkkinen@utu.fi). Maksimissaan 250 sanan abstraktien määräpäivä on 31.08.2024. Hyväksyttyjen abstraktien pohjalta syntyvät valmiit tekstit tulee lähettää Futura-lehden toimituksen portaaliin: https://journal.fi/futura. Valmiiden tekstien määräpäivä on 15.01.2025 vertaisarvioiduille teksteille ja 28.02.2025 muille teksteille.